Merhaba, bu makalede öncelikli olarak ekranlardaki tepki süresi ve ölçüm yöntemleri olan GtG(Grey to Grey – Griden Griye) ve MPRT(Moving Picture Response Time – Hareketli Resim Gecikme Süresi) arasındaki farkları öğreneceğiz. Bunun için ekranlarda tepki süresinin tam olarak ne anlama geldiğini bilmemiz gerekir.

Monitörlerde Tepki Süresi Nedir?
Ekranlar için tepki süresi kısaca bir renkten diğerine geçerken geçiş esnasında oluşan gecikme süresidir. Ancak bunu Hz(Yenileme Hızı) ile karıştırmamanız gerekir. Yenileme hızı ekranın bir saniyedeki güncelleme sıklığını belirtirken MS bu süre zarfında oluşan gecikmeyi belirtir.
Örneğin 5ms 75hz monitörle oyun oynadığınızı varsayalım, minimum 75FPS aldığınızı varsayarsak ekranınız saniyede 75 defa güncellenecektir ancak görüntüyü 5 milisaniye geriden göreceksiniz. Çünkü monitörünüz renk geçişleri esnasında 5 milisaniye gecikmeli olarak çalışmaktadır. Bu sebeple eğer karşınızdaki kişi 0.5ms monitör ile oynuyorsa siz henüz refleks gösteremeden vurulabilirsiniz. Çünkü rakip oyuncu sizden 4,5 milisaniye daha önde olacaktır.
Bunları anladığımıza göre GtG ve MPRT’nin ne olduğunu öğrenmeye geçebiliriz.
GtG(Grey to Grey) Nedir?
GtG(Grey to Grey) kısaca ekrandaki piksellerin gri tonlarının geçişi esnasında oluşan gecikmeyi ölçmek için kullanılan bir ölçüm yöntemidir. GtG ölçümleri laboratuvar ortamında standart prosedürler eşliğinde uygulanır.
MPRT(Moving Picture Response Time) Nedir?
MPRT(Moving Picture Response Time) kısaca hareketli bir görüntünün ekranda ne kadar süre boyunca kaldığını değerlendirir. MPRT değerinin düşük olması daha az hareket bulanıklığının yanında daha net görüntü göreceğimiz anlamına gelir.

GtG mi Yoksa MPRT mi Daha İyi? Hangisi Gerçek Tepki Süresi?
Öncelikle paylaşılan yanlış bilgilerden dolayı bu konuda büyük bir yanılma var. GtG ve MPRT birbirinden farklı ölçüm yöntemleridir. GtG gri tonların geçişi arasındaki gecikmeyi ölçerken MPRT ekranda hareket eden görüntünün ekranda ne kadar süre boyunca kaldığını ölçer. Monitörlerde doğrudan tepki süresini ölçmek için GtG değeri baz alınır. Dolayısıyla monitör satın alırken tepki süresine önem veriyorsanız MPRT değil GtG değerini göz önünde bulundurmalısınız. Fakat düşük hareket bulanıklığı ve görüntü netliği ön planda olacaksa MPRT değerlerine öncelik vermemiz gerekir.
0,5ms MPRT değeri olan monitör, 1ms GtG veya 3ms GtG değerlerine sahip olabilir. Bu tamamen panelin özelliklerine bağlıdır. Bazı monitörlerde, ürün özellik sayfasında aynı anda GtG ve MPRT değerleri olmayabilir. Tepki süresi ölçülürken hangi yöntemin kullanılacağına üretici karar verir. Genellikle sadece bir yöntem üzerinden değerlendirme yapılır.

Satıcıların Tepki Süresi Konusunda GtG ve MPRT Üzerinden Geliştirdiği Pazarlama Stratejisi
Satıcılar genellikle monitörleri MPRT ibaresi eklemeden direkt 1ms olarak pazarlamaktadır. Örneğin GtG değeri 5ms MPRT değeri 1ms olan monitör için direkt olarak 1ms ibaresi eklerler. Fakat bu monitör aslında 5ms GtG tepki süresine sahiptir. Ürün hakkında detaylı araştırma yapmayan müşteri monitörün gerçekte 1ms tepki süresine sahip olduğunu zanneder, böylece monitörün fiyatını uygun bularak satın alır.
Benim Düşüncelerim
Geçtiğimiz günlerde yeni monitör arayışlarına girmiştim, araştırma yaparken GtG ve MPRT hakkında bazı yazılar gördüm. Ancak biraz daha kurcalayınca fark ettim ki bu yazılar tamamen yanlıştı. Bazı forum yazarları 1ms MPRT’nin 4-5ms GtG’ye denk olduğunu düşünüyorlar. Beni de bu yanılgıya düşürerek monitör seçiminde yanlış kararlar almama sebep olacaklardı. Neyse ki araştırmacı ruhum üstün geldi ve iki değerlendirme yönteminin arasındaki farkı ayırt etmiş oldum.
Bir monitöre aynı anda GtG ve MPRT testlerinin yapıldığını düşünelim. Üretici her iki sonucu karşılaştırıp en düşük olanı ürün özelliklerine yazacaktır. Bu yüzden seçim yaparken iyi düşünmemiz gerekir. Doğru şekilde çalışan 0,5ms MPRT + 1ms GtG panel, 1ms GtG 5ms MPRT panele kıyasla daha iyi bir seçim olacaktır. İşte bu ürünün başlığında muhtemelen sadece 0,5ms MPRT yazacaktır. Bu yüzden seçtiğiniz monitörü iyi araştırın, sıradan bir maceracı ya da herhangi bir şirket seçtiğiniz monitör için her iki testi de yapmış olabilir. TrustedReviews bu işi en iyi şekilde yapan sayılı platformlardan birisidir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, teknolojiyle kalın!