Blower ekran kartlarının tasarımları bilindik tasarımlara(Open-Air) göre oldukça farklıdır, öncelikle bu kartlarda hava akışının nasıl sağlandığını ele alalım.
Herhangi bir Open-Air ekran kartının hava sirkülasyonu:
Open-Air ekran kartlarında fanların çektiği hava önce radyatöre ardından aşağı ve yukarı yönde kasanın içerisine verilmektedir, ısınan havanın diğer donanımlara etki etmesi olasıdır.
Blower ekran kartlarında Open-Air kartların aksine radyatör fanın yanına konumlandırılmıştır, bu sayede fanın çektiği hava yan taraftaki radyatöre ardından direkt olarak kasadan dışarıya atılmaktadır. Böylece kartın oluşturduğu ısı diğer donanımlara etki etmeden kasanın içerisinden uzaklaştırılır.
Bu fanlar her ne kadar küçük olsa da etkisi fazlasıyla büyüktür ancak yüksek RPM değerlerinde çalışmaları onları gürültülü yapar.
Blower Ekran Kartları Nerelerde Kullanılır?
Bu kartlar genellikle iş istasyonlarında kullanılır, üretim amaçları da bu yöndedir. İş istasyonlarında çoğunlukla ekran kartlarına SLI/CrossFire yapılır yani birden fazla kart aynı anda çalıştırılarak güçleri birleştirilir. Mesela iş istasyonunda render alıyor olalım, ekran kartlarının tam yükte çalıştığını varsayarsak iç içe olan kartların hava alması oldukça zorlaşacaktır ve Open-Air kartları bu şekilde kullanmak riskli derecede ısınma problemlerine yol açacaktır.
Üstteki görselde Open-Air kartların olduğunu düşünürsek yüksek ısının diğer donanımlara ve ekran kartlarının performansına yüksek oranda etki edeceğini tahmin etmek güç değil. Buna çözüm olarak blower ekran kartlarını tercih ederek ısının kasa içerisinde dağılmadan dışarı atılmasını sağlarız.
Avantajlar ve Dezavantajlar
Open-Air ekran kartlarının avantajları:
- Birden fazla fana sahiptirler
- Blower fanlara göre daha serin olurlar
- Sessiz çalışırlar
- Tasarımları çeşitli ve şıktır
- Genel kullanıcı kitlesine hitap ederler
Open-Air ekran kartlarının dezavantajları:
- Isıyı kasa içerisine yayarak yeterli hava sirkülasyonuna sahip olmayan kasalarda ısınma problemi oluştururlar
- Fiyatları blower fanlara göre daha yüksektir
- SLI/CrossFire için önerilmez
Blower ekran kartlarının avantajları
- Fiyatları daha uygundur
- SLI/CrossFire yapılacaksa tercih edilebilir
- Isıyı direkt olarak kasanın dışarısına atarlar
- İş odaklı kullanım için uygundurlar
Blower ekran kartlarının dezavantajları
- Open-Air kartlara göre daha fazla ısınırlar
- Gürültülü çalışırlar
- Tasarım çeşitliliği oldukça düşüktür
Benim Düşüncelerim
Daha önce blower tipinde Asus GTX 470 ekran kartına sahiptim, GTX 470’in yüksek enerji tüketen kart olmasının etkisiyle beraber kart tam yükteyken blower fan inanılmaz gürültülü çalışıyordu. Eğer oyunlarda kulaklık kullanıyor olmasaydım durumdan fazlasıyla şikayetçi olabilirdim, neyse ki bilgisayara oturduğum zamanlarda kulaklığımı takıyordum.
Eğer oyun için GPU satın almayı düşünüyorsanız kesinlikle önerebileceğim bir kart tipi değil, ev için kullanıma uygun olduğunu düşünmüyorum. Bu kartların üretim amaçları iş istasyonlarının ihtiyaçlarını gidermektir, satın almadan önce bunu göz önünde bulundurmalısınız. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, teknolojiyle kalın!